Skladniki :
1 kg dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
1 cebula obrana i pokrojona na ćwiartki
4 ząbki czosnku obrane
1 litr bulionu z warzyw
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
grzanki z chleba oraz prażone pestki dyni
Nagrzej piekarnik do 200C.
W żaroodpornym naczyniu lub blaszce upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.Piecz tak długo, aż dynia stanie się całkiem miękka, ok. 1h(długość pieczenia dyni zależna jest od jej gatunku ). Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj i doprowadź do wrzenia. Zupa powinna być gęsta. Przelej ją do miseczeki i posyp prażonymi pestkami dyni lub/i grzankami.
Smacznego 😋
I was very pleased to discover this web site. I need to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved to fav to see new stuff on your website.